Hvad vil du gerne
søge frem?

Få styr på dit juleaffald

Julen står ikke kun i hjerternes og børnenes tegn men også i affaldets. Julen betyder nemlig ekstraordinært meget affald. Således bød december 2017 på 371 ton ekstra affald i forhold til en gennemsnitlig måned. Det svarer til cirka 40 fyldte skraldebiler, og intet tyder på på, at det vil ændre sig væsentligt i år.

Ikke alene er der usædvanligt meget affald i julen. Affaldet er også usædvanligt i sig selv. Hvordan er det for eksempel lige, man på korrekt vis kasserer et afpillet juletræ? Eller en udtjent juledekoration for den sags skyld? Og hvordan var det nu, det er med gavepapir?

Julen er en dejlig tid, men den genererer også store mængder affald. Sorter dit juleaffald, så godt som muligt, så det ender de rigtige steder. På den måde yder vi alle et bidrag til at gøre julen mere bæredygtig.

Her følger en guide til korrekt bortskaffelse af de mest gængse juleaffaldstyper:

Juletræet

Når du har plyndret juletræet, kan du aflevere det på genbrugsstationen. Husk at fjerne al julepynten. Hvis du bor i midtbyen kan du få afhentet juletræet som storskrald. Bestil afhentning af juletræer i midtbyen.

Gavepapir

Gavepapir sorteres fra og lægges i beholderen til papir og småt pap. Husk at fjerne oplagte tape-rester og især gavebånd.

Gavebånd

Gavebånd skal ud sammen med det almindelige restaffald. Det må ikke komme til genbrug sammen med papir og småt pap. Selv små stykker gavebånd kan sætte sig fast i sorteringsanlæggene og sætte sorteringen i stå.

Juledekorationer

Organisk materiale som gran og kogler kan komposteres og afleveres som haveaffald på genbrugsstationerne. Kugler, lys og bånd skal sammen med ler og oasis (blomsterskum) til restaffald eller småt brændbart på genbrugsstationen.

Julekalender

Julekalendere er ofte lavet af karton og sorteres som papir og pap. Dog skal eventuelt plastik i chokoladekalendere fjernes og sorteres som plast.

Julekort

Julekort er som regel lavet af karton og skal i beholderen til papir og småt pap. Hvis julekortet er et af dem med musik, som er forsynet med batterier eller ledning, skal det afleveres som elektronisk affald, eller batteriet tages ud og afleveres separat.

Pap

Småt pap fra indpakning (pap, bølgepap, karton) kan du lægge i beholderen til papir og småt pap. Stort pap skal i papcontaineren på genbrugsstationen eller afhentes som storskrald ved din hoveddør. Husk at fjerne plastik og metaltråde, hvis det f.eks. drejer sig om legetøjsindpakning. Bestil afhentning af storskrald. 

Batterier

Rigtig mange juledimser er batteridrevne. Husk at tage batterierne ud af det syngende julekort og de blinkende rensdyrgevirer. De brugte batterier kan du enten lægge i en klar pose oven på låget af en af dine affaldsbeholdere, lægge i batteriindkastet på en nedgravet beholder eller aflevere dem på genbrugsstationen.

Lyskæder

Hvis lyskæden taber gnisten, skal den bortskaffes som elektronik. Aflever den på genbrugsstationen eller få den afhentet som storskrald. Lyskæder må ikke komme i beholderen til glas, plast og metal.

Fyrværkeri

Fyrværkeri er ikke decideret juleaffald, men det bliver aktuelt lige om lidt: Brugt fyrværkeri skal i restaffald eller småt brændbart på genbrugsstationen. Drejer det sig om ubrugt fyrværkeri eller fusere, skal det afleveres som farligt affald på genbrugsstationerne.

Tømning af affaldsbeholdere

Der er enkelte steder, hvor skraldemanden kommer lidt tidligere end ellers:

  • Skulle din affaldsbeholder være tømt den 24. december, bliver den i stedet tømt den 23. december.
  • Skulle din affaldsbeholder være tømt den 25. december, bliver den i stedet tømt den 22. december.
  • Skulle din affaldsbeholder være tømt den 31. december, bliver den i stedet tømt den 30. december.
  • Skulle din affaldsbeholder være tømt den 1. januar, bliver den i stedet tømt den 29. december.

Overfyldt affaldsbeholder

Hvis din egen affaldsbeholder til restaffald bliver overfyldt, kan du stille ekstra affald i sække ved affaldsbeholderen. Skraldemanden tager det med, næste gang du får tømt din affaldsbeholder. Du skal dog huske at bestille i forvejen:

A. Bestil afhentning af ekstra restaffald. Du skal logge på med dit NemID og klikke på Bestil afhentning af ekstra restaffald. Bestil senest to dage før skraldemanden kommer.

B. Hvis du ikke har mulighed for at bestille en afhentning online, kan du købe mærker til sækkene på genbrugsstationerne, på Borgerservice på DOKK1 og på bibliotekerne i Højbjerg, Risskov, Viby og Åbyhøj.

Der kan ikke bestilles afhentning af ekstra sæk med glas, plast og metal eller papir og småt pap, men der kan bestilles en ekstra tømning af beholderen.

Hvis en nedgravet affaldsbeholder er overfyldt, kan du melde det ind med Borgertip-app’en eller til AffaldVarme Aarhus’ kundeservice.